08 juni 2017

Cake uit de pan

Delen via

Aan de telefoon krijg ik vaak de vraag of je ook een cake kunt bakken met de Sysas pan. Nou was ik daar nooit echt enthousiast over, omdat ik niet wist niet of het wel zou lukken. Nu werd ik eigenlijk zelf wel een klein beetje gaar van alle vragen, dat ik toch maar eens de stoute schoenen aan heb getrokken en ben begonnen met mijn Sysas-experiment.
In ons oude receptenboekje stond wel een dergelijk recept en in ons nieuwe boekje hebben we het er ook een klein beetje over. Wat mij al die tijd tegenhield was het feit dat ik de dop van de deksel moest schroeven en dat vind ik teveel gedoe. Gemak dient de mens en daarom heb ik uitgeprobeerd of het ook kon met de dop op de deksel.

Kruid cake

Ik heb een pak Mix voor Kruidkoek genomen waar je alleen maar (lauw) water aan toe hoeft te voegen. ‘Hoe moeilijk kan het bakken zijn?’, vraag je je dan wel af, maar je moet ergens mee beginnen.
Ik heb de pan voorverwarmd, een keukenpapiertje gepakt met wat boter en de pan licht ingewreven. Daarna heb ik er een beetje paneermeel in gestrooid.
Het beslag heb ik toen in de pan geschept, de inductiestand op 4 gezet en de timer op 40 minuten. (Bij gas denk ik dat je echt de laagst mogelijke stand moet kiezen. Liefst nog met een vlamverdeler.)
Ik heb halverwege de tijd (bij 20 minuten) de cake als een ware pannenkoekflipmaster omgegooid. Ik denk dat je wel even goed moet kijken of de cake al een beetje gaar aan het worden is. En eerlijk is eerlijk… Ik heb de deksel af en toe even van de pan getild.
Ik vond het feit dat er watervorming was wel fijn, want ik ben bang dat je anders toch een droge cake krijgt.
Wonder boven wonder was de kruid cake binnen 40 minuten een geslaagd experiment.
Met de dop op de deksel!

Roomboter cake

Maar, dat alles was nog niet voldoende om iedereen te overtuigen! Ik moest nog een echte roomboter cake bakken. Dan pas zou dit experiment geslaagd zijn. Dus, zo gezegd zo gedaan. Ik heb een pak cakemix gekocht waar ik alleen nog boter en eieren aan toe moest voegen.
Ook dit keer had ik de bodem ingesmeerd met boter en heb er daarna ruim paneermeel in gestrooid. Wederom op stand 4 begonnen met voorverwarmen (inductie).
Wanneer je met gas, elektrisch of keramisch kookt, let dan ook op dat je op een LAGE stand gaat bakken (en beginnen!).
In 55 minuten heb ik de cake gebakken. Dit keer heb ik de cake NIET omgedraaid. Heb je paneermeel op de bodem gebruikt en wordt de cake toch iets te donker? Werk dan in het begin van je oefensessies zonder paneermeel, zodat je geen donkere cake overhoudt.

Eindoordeel

Het is even wennen, want je hebt een ronde cake in plaats van een cake uit een bakblik. Maar, hij smaakt er niet minder om! Bij nader inzien denk ik zelfs dat je zo ook een leuke taart kan bakken die je kan bekleden met fondant, of in kan smeren met een laagje frosting. Ik zie geen problemen meer, maar mogelijkheden! En ik ben overtuigd. Het kan in de Sysas pan.
Ik wens jullie smakelijk eten en succes met het uitproberen, want je moet zeker “oefenen”. Ook ik heb dit experiment een paar keer moeten proberen. Dus, wees niet teleurgesteld als het je de eerste keer niet lukt!
Liefs, Erna
P.S. Vandaag verklapte ik al stiekem aan de telefoon dat ik het wel eens wilde proberen. Toen zei ik nog voor de grap: ‘Als mijn blog over het bakken van een cake/koek gaat, dan weet u dat het gelukt is. Ga ik over wat anders schrijven, dan is het gruwelijk mislukt! HAHA!’


Camping pan

Mis hem niet: de smakelijke Sysas nieuwsbrief!

Boordevol overheerlijke recepten, keukentips en leuke acties

Delen via
Terug naar het recepten overzicht
Dit artikel is succesvol toegevoegd aan je winkelwagen. Winkelwagen bekijken