17 april 2017

Een ei hoort erbij!

Delen via

Ik reed dit weekend rond door de stad en dacht aan mijn meest favoriete kookboek. Al jaren spaar ik kookboeken en lees er graag in. Inspiratie opdoen, recepten verbouwen… Ik vind het erg leuk om geïnspireerd te worden en nieuwe ideeën op te doen voor de blog, zoals deze blog over Sambal Goreng, maar ook voor mezelf. Elke dag nieuwe inspiratie vinden is best lastig en altijd hetzelfde heb je ook wel eens genoeg van.

Zoals alleen oma dat kan

Nu heb je altijd wel dingen waar je steeds op terugvalt omdat ze lekker zijn en het maken ervan je makkelijk afgaat, maar toch…  Ik heb net een nieuw kookboek gekocht van Danny Jansen “Zoals alleen oma dat kan”, er is ook een tv-programma van gemaakt, maar in het boek zie je nog meer leuke dingen over de oma’s en Danny natuurlijk. Het boek vertelt over de achtergrond van elke oma en er staan leuke foto’s in. En bovenal heerlijke recepten uit de Indonesische keuken die niet verloren mogen gaan. Vaak is het oma die nog van oudsher weet hoe dit recept gemaakt werd en gelukkig deelt zij haar kennis en geheimen via dit boek. Het boek is een leuke aanrader als cadeautje of natuurlijk gewoon lekker voor jezelf. Ik heb er nu al heel veel plezier van.

Tegenwoordig ben ik wel in voor de Indonesische keuken. Je kan er heel fijn mee experimenteren en het is eens wat anders dan de doorsnee boerenkool met worst. In de Indonesische keuken is er heel veel mogelijk en het hoeft niet altijd heel pittig te zijn. Je kan het natuurlijk zo scherp maken als je zelf wilt, maar af en toe een beetje pit in het eten, dat kan ook heel fijn zijn. Omdat ik geen plagiaat mag plegen en ook graag een recept van mijzelf met jullie deel heb ik deze maand gekozen voor een Indonesisch recept gecombineerd met een beetje Pasen: Sambal Goreng telor (ei in boemboe). Want… een ei hoort erbij! Hier zijn heel veel versies van, maar deze vind ik zelf het lekkerste.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • Salam blaadjes (soort Indonesiche laurier)
  • Een beetje laos (ongeveer 2 cm vers en kruiden 1 theelepel) Dat kan verse laos zijn, maar als je dat niet kan vinden, kan je ook de gemalen versie van de supermarkt nemen.
  • 1 dl kokosmelk
  • beetje zout (naar smaak)
  • een scheutje olie
  • een klein blikje tomatenpuree
  • scheutje ketjap

 

Voor de boemboe gebruik je:

  • ½ theelepel trassi (garnalenpasta uit een potje. Te koop bij de betere supermarkt of de toko)
  • 3 pepertjes (pikant)
  • een theelepel suiker
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 1 theelepel olie
  • 1 theelepel ketjap

Voor de boemboe voeg je alle producten bij elkaar en maal het fijn in een vijzel of keukenmachine. Wil je het pittig? Dan kan je de pepertjes helemaal toevoegen (zonder het steeltje uiteraard).  Zorg dat er een mooie gladde structuur ontstaat in de boemboe. Kook de eieren tot ze hard zijn. Pel ze daarna af.  Bak de boemboe aan in de olie en voeg de tomatenpuree en de ketjap toe samen met de blaadjes salam en laos. Bak dit alles ongeveer 2-5 minuten aan. Laat de Sambal Goreng niet verbranden, want dan wordt het bitter en dat is ronduit vies. Voeg de gepelde en gekookte eieren toe.

Heerlijk met nasi, of bij je rendang, of gewoon bij de witte rijst met sperziebonen. Kortom, waar je het ook bij serveert. Dit gerecht is echt superlekker!  Ik wens jullie nog een fijne Pasen toe en geniet van alle goede dingen!

Selamat makan! (oftewel Eet smakelijk!)
Groetjes,

Erna


Camping pan

Mis hem niet: de smakelijke Sysas nieuwsbrief!

Boordevol overheerlijke recepten, keukentips en leuke acties

Delen via
Terug naar het recepten overzicht
Dit artikel is succesvol toegevoegd aan je winkelwagen. Winkelwagen bekijken