01 september 2016

“Erna… hoe bak ik nou vlees in de Sysas pan?”

Deel Erna’s blog

Aan de telefoon krijg ik vaak de vraag: “Erna… hoe bak ik nou vlees in de Sysas pan”. Nou, zeg ik dan, het is net als met motor of autorijden. Je moet het een beetje in de vingers hebben, maar een goede pan is het halve werk. Alles komt aan op het juiste moment gas geven, even inhouden, schakelen en weer doorgaan. Timing is belangrijk, maar ook aandacht en liefde voor het vlees dat je gaat bakken.

Stap 1

Zorg ervoor dat je vlees niet te koud is. Niet direct vanuit de koelkast in je hete pan bijvoorbeeld. Dan schrikt het vlees te erg waardoor het taai wordt en niet echt meer lekker smaakt. Niet alleen de temperatuur is belangrijk, maar ook de kruiden. Breng vlees altijd op smaak met zout en peper. Uiteraard is dat naar eigen smaak, maar zeker niet vergeten! Er zijn hele discussies over vlees wel of niet van tevoren kruiden.
Kruiden is inderdaad een dingetje, want met kruiden (vers of gedroogd) loop je vaak het risico dat het gaat verbranden en daardoor zwarte spikkeltjes op je vlees geeft. Maar zeker vooraf peper en zout is een must naar mijn idee! Als je vlees bakt, en je wilt het graag lekker, dan adviseer ik altijd een goede kwaliteit vlees.

Stap 2

In de Sysas pan kan je zonder boter en/of vet bakken, maar soms willen we ook een lekkere jus. Verwarm altijd de pan voor! Kook je met gas, dan de laagste stand, kook je met inductie, dan ook langzaam voorverwarmen. Mijn advies voor het braden van vlees: gebruik een klein beetje roomboter en een klein beetje olijfolie van goede kwaliteit. Hierdoor verbrand je vlees (en de vetstoffen) niet. En met een beetje boter en olijfolie is het vlees ook lekkerder als het gaat om steak, biefstuk, karbonade en kipfilet.

Bij het bakken van speklappen of kippenvleugeltjes hoef je absoluut geen vet toe te voegen in de Sysas pan, maar als je nou een gehaktballetje wilt braden of een biefstukje, dan is het zeker aan te raden om een klein beetje boter en olijfolie te gebruiken.
Je zal merken dat het vlees daardoor veel lekkerder smaakt.

Stap 3

Hoe lang moeten we het dan bakken Erna? Ik hoor het je al denken… Vertel nou maar gewoon wat ik precies moet doen. Oke! Hier komt ie. De biefstuk! Geliefd, maar ook gehekeld door velen omdat het net niet smaakt zoals in het ene restaurant waar ik het ooit zo lekker at. Of je hebt je biefstuk te rauw, of je kan er je schoenen mee verzolen! Maar de juiste middenweg vind je nog niet misschien. Daarom ga ik je helpen. Heb je ooit gehoord van de truc om te zien hoe ‘gaar’ je biefstuk is?

Dat is een truc die je met je handen kan doen. En nee, je hoeft je hand nu niet in de Sysas pan te werpen. Daarvoor zijn ze te kostbaar! Doe je duim en wijsvinger naar elkaar toe. Dus je maakt  een rondje met je duim en wijsvinger. Voel daarbij op de muis van je duim. Dat voelt zacht. Dan is je biefstuk “rare” oftewel nog redelijk rauw. Doe je middelvinger en duim naar elkaar toe en je biefstuk is “medium” redelijk rauw nog, maar al wat meer gaar. Doe je ringvinger en duim naar elkaar toe en je biefstuk is “well done” en dus echt helemaal gaar.

Als je je pink en duim aan elkaar doet en je aan de muis van je duim voelt, dan heb je “nieuwe schoenzool” als biefstuk! Dus, zo ver moet je het niet laten komen! In totaal duurt een medium-rare biefstuk hooguit 7-8 minuten, een well done biefstuk duurt meestal 10 minuten, maar de tip met het indrukken van je vlees op je hand en even kijken hoe het vlees in de pan ‘voelt’ als je er met de vleestang op drukt is een goede leidraad.

Extra tips

Wil je wel graag kruiden gebruiken op je vlees, voeg dit dan op het allerlaatst toe zodat het niet verbrandt en bitter gaat smaken.  Rozemarijn (vers) is trouwens wel een kruid wat heerlijk even mee kan bakken, maar ook niet te lang.

Wil je een mooie pan om je vlees goed in te braden, dan is de hapjespan 28 cm een aanrader. Deze is er in de Lux versie (voor gas, keramisch en elektrisch). Kook je op inductie, dan hebben we de hapjespan 28 cm Pro serie. Met de Pro serie kan je op ALLE warmtebronnen koken.

Nog een laatste tip! Altijd je Sysas pannen voorverwarmen op een lage stand! Laagste stand gas, en inductiestand (4, bij 9 standen en 5, bij 12 standen) Anderhalve minuut voorverwarmen en daarna kan je die heerlijke biefstuk bakken!

Eet smakelijk!

Erna

Wil jij het direct weten als ik weer een nieuwe blog heb geschreven? Abonneer je op de leuke en inspirerende Sysas nieuwsbrief, dan geven wij een seintje. Leuk, tot snel!

Deel Erna’s blog
Terug naar blog overzicht
Sysas Pannen © 2020 Webdesign & hosting: We Brand Creative

Onze website gebruikt cookies: smullen!Zodat wij jou de optimale winkelervaring kunnen bieden door voorkeuren, ons aanbod en advertenties op jou af te stemmen. Meer informatie? Lees onze cookie policy.