05 juni 2018

Erna’s favoriete kooktips in de keuken

Delen via

Als je een pan koopt bij ons op de beurs, kan ik me goed voorstellen dat je na een paar uur vergeten bent wat de demonstratrices allemaal verteld hebben. Er komt in korte tijd heel veel informatie op je af en ik snap dat je die informatie over je nieuwe pan graag nog ergens wilt teruglezen. Waar ik dus eerst alleen recepten deelde op mijn blog, ga ik je nu ook verblijden met allerlei soorten tips en andere leuke, handige artikelen. In deze editie deel ik mijn favoriete kooktips met je!

Kooktips – Tijdens de voorbereiding

Uien snijden
Wil je uien snijden zonder tranen in je ogen te krijgen? Vergeet het ploeteren met een duikbril en stop de ui(en) eerst een kwartiertje in de vriezer. De enzymen in de ui zijn hierdoor een stuk minder actief, waardoor je veel minder last hebt van je ogen!
Citroen persen
Bij het persen van een citroen blijft er vaak veel sap in de citroen achter. Om dat te voorkomen, kun je de citroen eerst 15 seconden in de magnetron doen op een lage stand. Als je ‘m daarna uitknijpt, krijg je al het sap eruit.
Plakkerige ingrediënten afmeten
Als je een ‘kleverig’ ingrediënt wilt afmeten met een lepel, blijft een groot deel vaak aan de lepel blijft plakken. Spuit daarom de lepel vooraf in met bakspray, zodat de volledige inhoud van je lepel in het glas, de maatbeker of de pan komt. Handig voor het afmeten van bijvoorbeeld pindakaas, honing of andere plakkerige ingrediënten.
Kaas raspen
Deze kooktip kun je herhalen voor het raspen van kaas. De bakspray zorgt voor een beschermend laagje over de rasp, waardoor er geen kaas aan blijft plakken. Zo kun je heel gemakkelijk alle kaas gebruiken voor je recept.
Boter raspen
Je kunt trouwens niet alleen kaas, maar ook boter raspen. Wel even zorgen dat de boter goed koud is en het liefst de rasp ook even inspuiten met bakspray. Daarna kun je de geraspte boter gebruiken voor baksels of om op een ovenschotel te gebruiken.
Anti-slip snijplank
Als je snijplank geen anti-slip heeft aan de onderkant, kan het gebeuren dat de plank verschuift tijdens het snijden. Leg er een vochtige theedoek onder, zodat je direct meer grip hebt.

Kooktips – Vlees bereiden

Grip op je mes
Mocht je mes z’n grip verliezen tijdens het snijden, kun je dit heel gemakkelijk oplossen door een paar elastiekjes om het handvat te binden. En als zelfs dat niet meer werkt, is het toch echt tijd om nieuwe messen aan te schaffen ;)
Hamburgers maken
Maak je zelf je hamburgers? Druk dan met je vinger een kuiltje in het midden van de burgers voordat je ‘m gaat bakken. Zo voorkom je dat de burger de vorm van een bal aanneemt en niet meer tussen je hamburgerbroodjes past. Dat zou natuurlijk zonde zijn ;)
Vlees ontdooien
Ben je vergeten ’s ochtends alvast het vlees uit de vriezer te halen en wil je het vlees laten ontdooien? Sprenkel er wat azijn over. Het vlees wordt malser en ontdooit sneller. (Niet teveel natuurlijk, je wilt niet dat de azijn de smaak van je stukje vlees overheerst.)
Mals vlees
Om je vlees nog malser te maken, kun je mayonaise gebruiken in de marinade. Dit geeft je vlees een heerlijke malsheid, waardoor het nog lekkerder smaakt.

Kooktips – Tijdens het koken

Witte rijst
Op de een of andere manier kreeg ik de witte rijst thuis vaak niet zo wit als bij het plaatselijke Chinese restaurant. Daar heb ik inmiddels een trucje voor. Gewoon een klein scheutje citroensap door de rijst gieten en je zult zien dat kleur lekker opfrist.
Groene groentes
Om groene groentes nóg groener te maken, kun je kokend heet water over de rauwe groentes gieten. Als ik zelf bijvoorbeeld broccoli kook, gebruik ik water dat al gekookt is. Je groentes krijgen er direct een intensere kleur van, wat voor een extra smakelijk effect zorgt als ze op je bord liggen!
Gladde pollepel
Glijdt je pollepel de pan in doordat er geen haakje aan zit? Gebruik dan een elastiekje aan het einde van de lepel, zodat er grip komt op de rand van de pan.
Zoute soep
Heb je soep gemaakt, maar per ongeluk teveel zout gebruikt? Een geschilde aardappel in de pan neemt al het overmatige zout op, zodat je de pan soep niet weg hoeft te gooien. Gelukkig!

Kooktips – Koken, bakken en braden

Bakken of braden zonder boter of olie
In de Sysas koekenpan kun je kip en vlees bruin bakken zonder de toevoeging van olie of boter. Het is wel belangrijk dat je hiervoor de juiste ingrediënten gebruikt, want een waterige plofkip krijg je natuurlijk niet zomaar mooi bruin zonder boter of olie. Kippenpoten (met vel) en speklappen lukken daarentegen prima. Zolang de kwaliteit van je vlees maar goed is!
Koken zonder water
Je kunt er ook voor kiezen om je groentes zonder water te koken in de Sysas kookpan. Hier heb je dan wel het aanhangende water van het wassen voor nodig. Schud het na het wassen dus niet teveel uit en laat het ook niet uitlekken, zodat je een stoomeffect krijgt in de pan. Alle voedings- en smaakstoffen blijven in je groentes zitten, waardoor ze nog lekkerder smaken.
Vis bakken
Als je vis wilt bakken, maar liever geen nare geurtjes overhoudt raad ik je aan om een Sysas glasdeksel aan te schaffen voor je koekenpan. De speciale constructie zorgt ervoor dat de geuren veilig onder je glasdeksel blijven zitten, zonder de pan luchtdicht af te sluiten. Zo wordt je stukje vis evengoed heerlijk op smaak gebracht, maar heb je geen last van de achterblijvende geur.

Extra kooktips

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze kooktips of wil je zelf een handige tip delen? Stuur dan even een mailtje naar info@sysas.nl, ik hoor graag van je!
Veel kookplezier!
Groetjes,
Erna


Camping pan

Mis hem niet: de smakelijke Sysas nieuwsbrief!

Boordevol overheerlijke recepten, keukentips en leuke acties

Delen via
Terug naar het recepten overzicht
Dit artikel is succesvol toegevoegd aan je winkelwagen. Winkelwagen bekijken