06 september 2018

Lifehacks voor in de keuken

Deel Erna’s blog

We zijn bij Sysas gek op goede lifehacks; slimme en makkelijke manieren om een probleem op te lossen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste lifehacks voor in de keuken en die deel ik natuurlijk graag met je.

Tips voor het winkelen

  • Als je een paprika koopt, is het goed om eerst even naar de onderkant van de paprika te kijken. Bestaat deze uit 4 delen? Dan heeft deze meer zaadjes en is de smaak zoeter, waardoor deze paprika’s geschikter zijn om rauw te eten. Wanneer de onderkant uit 3 delen bestaat, is de paprika steviger en daardoor beter om te gebruiken voor het koken.
  • Wist je dat een groene paprika een onrijpe paprika is? De smaak is pittiger en kruidiger, maar rijpe paprika’s (zoals de rode, oranje en gele paprika) bevatten twee keer zoveel vitamine C.
  • Elke groente- en fruitsoort heeft een eigen seizoen. In dit seizoen zijn de producten niet alleen goedkoper, maar ook verser en lekkerder. Snijbonen zijn in de zomer bijvoorbeeld op hun best, terwijl boerenkool een meer winterse groente is. Houd hier rekening mee tijdens je boodschappenrondje, zodat je verzekerd bent van de beste ingrediënten.
  • Koop je groentes die in plastic zijn verpakt? Kies dan de platste verpakking. Als de groentes al wat ouder zijn, gaat de zak boller staan.

Tips voor tijdens het koken

  • Om een lichte knoflooksmaak te krijgen, kun je de knoflook tijdens het koken alvast toevoegen. Ga je voor een sterkere smaak? Voeg de knoflook dan pas toe als je bijna klaar bent met koken.
  • Pasta of aardappelen gekookt? Laat het water afkoelen en gebruik het vervolgens om je planten water te geven. Er zitten veel voedingsstoffen in die je planten goed kunnen gebruiken.
  • Heb je jezelf licht gebrand tijdens het koken? Je kunt mosterd op de wond smeren om de pijn te verzachten en een blaar te voorkomen.
  • Is er iets van glas gesneuveld tijdens het koken? Maak een wattenstaafje nat en gebruik deze om ook de allerkleinste glassplinters uit de keuken weg te krijgen.

Bewaartips

  • Zijn je bananen vaak te snel rijp? Zorg er dan voor dat je de bananen los haalt van elkaar. Zo worden ze minder snel rijp.
  • Aluminiumfolie is sowieso handig in de keuken, maar ook voor het bewaren van kaas komt het goed van pas. De kaas blijft hierdoor langer lekker en zal minder snel schimmelen.
  • Heb je teveel verse kruiden in huis? Je kunt de kruiden heel gemakkelijk invriezen door er ijsklontjes van te maken. Maak kleinere hoeveelheden van de kruiden, verdeel ze in een bakje waar je ijsklonten mee kunt maken en giet er olijfolie bij. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand!
  • Bewaar de plastic bak met schepijs in een plastic zak met ziplock. Als deze vacuüm wordt getrokken, blijft het ijs lekker zacht.

Schoonmaaktips

  • Ruiken je handen naar knoflook of ui na het koken? Smeer ze in met citroensap of baking soda. De moleculen nemen de stank veroorzakende moleculen op je handen op.
  • Activated charcoal werkt beter dan baking soda als je de koelkast of vriezer vrij wilt maken van vieze geurtjes. Schep een paar theelepels in een kleine kom en plaats deze in een hoekje van je koelkast of vriezer.
  • Heb je een houten snijplank? Zet ‘m niet in de vaatwasser, maar was deze met de hand af. Als de geur van je vlees of groenten blijft hangen, neem je de snijplank af met witte azijn. Zorg ervoor dat je de houten plank altijd afneemt met een droge doek na het schoonmaken en zet ‘m rechtop te drogen in de keuken, zodat er nergens vocht achterblijft.
  • Voor hardnekkige vlekken in je houten snijplank, gebruik je baking soda en gesneden citroenen. Door de baking soda op de vlekken te strooien en de citroenen als ‘spons’ gebruiken, krijg je de vlekken eruit en gaat de plank heerlijk ruiken. Wel even afspoelen met water en afdrogen.

Heb je zelf nog handige lifehacks voor in de keuken? Je kunt ze delen via info@sysas.nl, of door een privéberichtje te sturen via onze Facebookpagina.

Erna

Wil jij het direct weten als ik weer een nieuwe blog heb geschreven? Abonneer je op de leuke en inspirerende Sysas nieuwsbrief, dan geven wij een seintje. Leuk, tot snel!

Deel Erna’s blog
Terug naar blog overzicht
Sysas Pannen © 2020 Webdesign & hosting: We Brand Creative

Onze website gebruikt cookies: smullen!Zodat wij jou de optimale winkelervaring kunnen bieden door voorkeuren, ons aanbod en advertenties op jou af te stemmen. Meer informatie? Lees onze cookie policy.