17 januari 2017

Winterblues

Delen via

Allereerst nog de allerbeste wensen voor 2017! Op een vrolijk, gezellig, maar vooral gezond jaar. Dat het nieuwe jaar maar veel heerlijke culinaire hoogstandjes en mooie momenten mag bieden!
De feestdagen zijn voorbij en je komt in een maand terecht waarbij alles weer ineens normaal wordt. Je ruimt de kerstversiering op en alles gaat weer voor een maand of elf op stal. De maand januari is vaak een maand waarin alles weer op gang komt. De winter is nog niet voorbij, maar je verlangt al stiekem een beetje naar het voorjaar. Krijgt al weer een klein beetje zin om in de tuin te werken en een gewoon eet en leefritme is ook wel fijn. Gewoon omdat al die feestjes en aparte dagen waarin je soms niet meer weet wat voor dag het was je doen beseffen dat terug naar normaal wel weer heel erg lekker is.

Goede voornemens

In januari heeft iedereen het over goede voornemens. Een leuke uitspraak van mijn vader is: “Ik maak me niet druk over wat ik eet met kerst en oud en nieuw. Ik maak me druk over wat ik eet tussen oud en nieuw en kerst”. En die inspiratie is vaak wel moeilijk! Want wat voor recept ga ik schrijven? En waar hebben jullie wat aan? Winter doet je denken aan stamppot, erwtensoep en gerechten waar je lekker warm van wordt. Maar we willen ook wel gezond. En terug naar normaal betekent ook dat je een normaal gerecht wilt. Iets wat goed is en je vaker wilt gaan maken. Nou…. Daar komt mijn recept voor januari 2017

Benodigdheden suddervlees

  • Doorregen runderlappen met een randje vet  (dit in stukken van ongeveer 3-4 cm gesneden en bestoven met een beetje bloem)
  • 4 tot 6 teentjes knoflook
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • Beetje peper
  • Beetje zout
  • 1 blaadje laurier (indien gewenst)
  • klein beetje azijn (1 eetlepel)
  • 1 liter bouillon toevoegen (dat kan een bouillonblokje met water zijn, maar ook zelf getrokken bouillon)

Bereiding

Verwarm ALTIJD je Sysas-pan voor. Want dat mag je nooit vergeten. Wat je ook gaat bakken of braden of verwarmen. Beetje olie en boter in de pan om het vlees aan te braden (lekker bruin aanbakken, niet laten verbranden)
Je kan (als je dat lekker vindt) ook nog een winterwortel in hele kleine blokje mee laten sudderen. Eventueel ook paprika (maakt niet uit welke kleur). Eventueel kan je er ook nog wat zilveruitjes (zoetzuur) bij doen (op het eind) Dit zijn suggesties! Het is natuurlijk maar net waar je van houdt, maar het kan! (het hoeft niet)
Na een uur of anderhalf kan je ook ontbijtkoek toevoegen. Dat bindt het geheel heel mooi en zorgt voor een lekkere dikke jus. De gehele suddertijd bedraagt ongeveer 2-3 uur. Even in de gaten houden dat het helemaal uit elkaar valt. Soms is dat al bij 2 uur, soms pas na 3 uur. Dat hangt van je vlees af, dat hangt ook van de kwaliteit vlees af. Zorg voor een goede kwaliteit vlees. Dat is het meest mals. (van een goede slager)
➔ Wanneer je een wat meer exotische versie van je suddervlees wilt, kan je nog een kleine eetlepel sambal erbij doen. Of bijvoorbeeld, kerriepoeder (een lekkere pittige, bijvoorbeeld Madras), of wat cajunpoeder, of een klein beetje komijnpoeder. Ook perzik als bijgerecht is lekker.
Het is allemaal naar eigen smaak. Soms is een schepje suiker (wanneer het te zout is of te pittig) fijn. Lekker met aardappels, maar ook heerlijk bij rijst. Zelfs op een broodje is dit suddervlees heerlijk.
Waar je het ook bij eet, ik wens jullie een smakelijke maaltijd toe en een fijne januarimaand!
Liefs,
Erna


Camping pan

Mis hem niet: de smakelijke Sysas nieuwsbrief!

Boordevol overheerlijke recepten, keukentips en leuke acties

Delen via
Terug naar het recepten overzicht
Dit artikel is succesvol toegevoegd aan je winkelwagen. Winkelwagen bekijken