20 maart 2017

Snijbonen met kabeljauwfilet, Mmm!

Delen via

Het is maart en ik hoor ’s morgens rond 6:15 uur de vogeltjes al weer fluiten! En jullie weten wat dat betekent. De lente is in aantocht. Waar we al maanden op hebben gewacht komt steeds dichterbij. Ik hoorde mezelf afgelopen weekend zingen: “Als in Holland de sneeuwklokjes bloeien, komt de lente…. Komt de lente. Ik ken het liedje nog van “vroeger”. En ik hou me dan ook maar vast aan die gedachte…. Ik heb er zin in! Wij hebben net Lentetuin Breezand gehad en gaan weer op voor een nieuwe beurs in Leeuwarden en Ouddorp. Onze beursagenda kan je altijd via onze site volgen. Zo weet je of er bij jou in de buurt weer een Sysas demo wordt gegeven. Maar je kan natuurlijk ook vanuit je bureaustoel of vanaf de bank een bestelling doen. Komen we het nog thuisbrengen ook!

Ik ga deze maand een stoomkookrecept met jullie delen. Ik heb het zelf ook gemaakt en het was heerlijk! Vaak is onduidelijk hoe om te gaan met onze stoompannen, maar ook daar ga ik wat over vertellen. Onze stoompannen passen op de kookpannen van 20 cm. Je kan 1 of 2 stoomschalen op elkaar gebruiken. Hangt er een beetje vanaf wat je wilt en natuurlijk voor hoeveel personen je kookt. Als je stoomt met onze kookpannen zorg dan dat er voldoende water in zit, zodat de pan niet droog kookt. Ook voor onze kookpannen geldt, dat je ze ALTIJD eerst leeg moet voorverwarmen op je warmtebron op de LAAGSTE stand. Dit verlengd de levensduur van je pan aanzienlijk en zorgt ervoor dat onze pannen optimaal benut worden.

Snijbonen met kabeljauwfilet en aardappels. Ik ben nog nooit fan geweest van snijbonen. Maar.. dingen kunnen veranderen! 

Benodigdheden (2 pers)

  • Twee handjes vol snijbonen
  • Parmezaanse kaas
  • Kabeljauwhaasjes (uit de vriezer van de supermarkt, of natuurlijk vers van de kraam)
  • Klein beetje sambal
  • Ui
  • Zout (en eventueel witte peper)
  • Aardappels naar behoefte, beetje zout.

Neem twee handjes vol snijbonen en was deze en ontdoe ze daarna van hun kop en staart. Snij ze niet op de traditionele manier, maar snij ze in zo lang mogelijke stroken, zodat ze er bijna uit gaan zien als sperziebonen. (ooit gehoord dat dat lekkerder eten is!)

Zet de Sysas kookpan leeg op de warmtebron en verwarm deze 1,5 minuut leeg voor. Doe er daarna genoeg water in. Sommige mensen vinden het handig om de aardappels in het water te koken, je kan ze uiteraard ook in de stoomschaal koken. Het lekkerste vind ik zelf wanneer de aardappel nog in de schil zit. Mits je natuurlijk een mooie aardappel hebt die daarvoor geschikt is, anders altijd even de aardappel schillen natuurlijk! Goed wassen of boenen is ook van belang. 

Je kan een bouillonblokje in het kookwater doen, of een kruidenbuiltje, of zelf verse kruiden zoals rozemarijn, tijm of andere verse kruiden toevoegen. Wanneer je verse kruiden gebruikt, dan kan je deze het beste kneuzen zodat de smaak goed afgegeven wordt in het kookwater, maar dit is optioneel.

De aardappelen hebben iets meer tijd nodig dan de snijbonen om gaar te worden, dus allereerst stoom je de aardappelen (zo’n 25 minuten) Daarna voeg je de snijbonen toe in de aparte stoomschaal of bij de aardappeltjes in.  Wanneer je de snijbonen op je bord doet, bestrooi ze met de Parmezaanse kaas. En voeg na het stomen wat zout toe. Dat hoef je nooit te doen als je de groente en/of aardappelen nog gaat stomen, want dat heeft geen enkele zin.

Voor de vis heb ik wel een braadpan gebruikt, gewoonweg omdat ik dat lekkerder vind. Uiteraard kan je de vis ook stomen. Wanneer je vis of kip stoomt in de stoomschaal, zorg er dan voor dat de vis of kip ALTIJD op de onderste schaal stoomt!!! Zo komen er geen kip of vis-sappen op je groente. En is dat gezonder dan andersom.

Ik heb de kabeljauw in de voorverwarmde Sysas braadpan gedaan. Ingesmeerd met een klein beetje sambal (naar keuze) en de kant waar ik het niet ingesmeerd heb met sambal heb ik de vis bestreken met een klein beetje goede olijfolie waar je goed in kan bakken. Ook heb ik er de in stukken gesneden uien bij gedaan om het grill-effect te krijgen, daar heb ik geen olie of boter voor gebruikt. Voor de vis heb je hooguit 10 minuten nodig om hem aan beide kanten goed te bakken. Kabeljauw heeft nogal de neiging uit elkaar te vallen. Zorg er daarom voor dat je hem voorzichtig omdraait. Wanneer je hem om de kant van de sambal bakt, let op dat je de sambal niet zwart laat worden! Dus de pan niet te hoog.

Op de vraag: “Als ik vis bak, dan wordt dat vaak droog”. Dat kan! Maar als je de deksel van de Sysas pan gebruikt gebeurt dat niet. En hou de baktijd in de gaten. Kabeljauw heeft geen baktijd van 45 minuten! 10- 12 minuten is meer dan genoeg!

Ik wens jullie een smakelijke stoommaaltijd toe. Het gevaar bestaat wanneer je stoomt dat je het 10 keer lekkerder vindt dan gekookte groente.

Eet smakelijk!


Camping pan

Mis hem niet: de smakelijke Sysas nieuwsbrief!

Boordevol overheerlijke recepten, keukentips en leuke acties

Delen via
Terug naar het recepten overzicht
Dit artikel is succesvol toegevoegd aan je winkelwagen. Winkelwagen bekijken