07 augustus 2018

Warmtebronnen: Alle voor- en nadelen op een rijtje

Deel Erna’s blog

Kook jij liever op gas, elektrisch, inductie of keramisch?

Langzamerhand verdwijnt het gasfornuis uit de Nederlandse keuken en wordt er ruimte gemaakt voor schonere en duurzame warmtebronnen. Het favoriete alternatief is het koken op inductie, maar in deze blog kijken we ook naar elektrisch en keramisch koken. Wat zijn de voor- en nadelen en, nog belangrijker, welke pannen passen daarbij? Je leest het hier!

Koken op gas

Er wordt niet voor niets al decennialang op aardgas gekookt in de keuken. Gas is niet alleen snel warm, maar ook snel koud – in tegenstelling tot de elektrische en keramische kookplaten die nog lang warmte blijven uitstralen. Je ziet meteen hoe hoog je gas staat en om de juiste hoeveelheid warmte te doseren, zet je de pan simpelweg op een grotere of kleinere gaspit.

Toch heeft koken op gas ook duidelijke nadelen. Gas kan gevaarlijk zijn als de vlam in de pan slaat en door de ruimte tussen de pan en de warmtebron ontsnapt er ook veel warmte. Denk ten slotte ook aan het schoonmaken van het gasfornuis. Dat is toch elke keer weer een gedoe met die lastige randjes? ;)

Kook je op gas en wil je nieuwe pannen aanschaffen? Kijk dan eens naar onze Lux en Pro-series

Elektrisch koken

Als je elektrisch kookt, houdt dit in dat er een plaat of spiraal elektrisch wordt verwarmd. Deze geeft vervolgens hitte af aan de pan, waardoor jij lekker kunt koken. Ook hier geldt dat deze warmtebron al decennialang wordt gebruikt en dat er veel keukens zijn waar elektrisch gekookt wordt.

Dat betekent echter niet dat elektrisch koken alleen maar voordelen oplevert. In tegendeel zelfs. De elektrische kookplaat wordt langzaam warm en koelt ook langzaam af, vooral na het koken moet je dus goed oppassen. De kookplaat is bovendien niet helemaal glad. Het schoonmaken kan hierdoor wat moeite kosten, terwijl het wel noodzakelijk is om dit regelmatig te doen om te voorkomen dat de etensresten inbranden. Wanneer het op kosten aankomt, is het goed om te weten dat de elektrische kookplaat relatief goedkoop aan te schaffen is en dat de kosten vooral in het hoge stroomverbruik zitten.

Ben je op zoek naar pannen voor elektrisch koken? Je kunt kiezen voor zowel de Sysas Lux als de Sysas Pro-serie

Koken op inductie

Inductie werkt met elektrische spoelen die een magnetisch veld creëeren. Alleen de onderkant van de pan wordt verwarmd, waardoor je geen open vuur hebt én geen warmte verliest in de keuken. Koken op inductie is mede hierdoor een veilig en duurzaam alternatief voor het koken op gas. Je haalt op deze manier bovendien zoveel mogelijk rendement uit je energie, en dat merk je in de kosten. Daarnaast is de inductieplaat makkelijk schoon te maken, daar houden we van!

Ook in restaurantkeukens wordt steeds vaker overgestapt naar inductie. Het scheelt flink in de warmte in de keuken, nu er geen gloeiendhete vlammen meer onder de pannen vandaan komen. 

Het nadeel van inductie is de aanschafprijs. Een goede inductieplaat is op dit moment nog redelijk prijzig, maar we hopen natuurlijk dat deze straks goedkoper worden gemaakt om het gebruik ervan aan te moedigen.

Grote kans dat je nog geen pannen in huis die geschikt zijn voor inductie als je overstapt. Gelukkig kun je met één nieuwe Sysas Pro pannenset weer jaren vooruit! 

Keramisch koken

In grote lijnen heeft keramisch koken veel overeenkomsten met elektrisch koken en koken op inductie. Bij keramisch koken heb je te maken met metalen spiralen die een, je raadt het niet, keramische plaat verwarmen. Bij deze warmtebron heb je, net als bij elektrisch koken, het voordeel van de lagere aanschafprijs en de nadelen van het hoge stroomverbruik en het langzame afkoelen van de kookplaat. Dat laatste kun je overigens ook in je voordeel gebruiken; je kunt de zogenaamde ‘restwarmte’ prima gebruiken om het gerecht in je pan wat langer warm te houden.

Verder biedt keramisch koken, net als bij koken op inductie, de voordelen van het makkelijke schoonmaken en de strakke uitstraling. Ook gaat een keramische kookplaat lang mee, gemiddeld zo’n 15 tot jaar – in tegenstelling tot de 10 tot 15 jaar voor een inductieplaat.

In principe heb je voor keramisch koken geen speciale pannen nodig. Als je bent overgestapt bent van koken op gas naar keramisch adviseren we wel om je pannen goed te checken en eventueel nieuwe pannen aan te schaffen. Als de bodems vervormd zijn, werken ze namelijk niet meer goed – en dat is natuurlijk zonde. Je kunt bij Sysas kiezen voor de Lux en Pro-serie voor keramisch koken.

Meer weten over de verschillende warmtebronnen of over onze pannen? Neem dan contact op met de klantenservice via het contactformulier. We helpen je graag een handje in de keuken!

Erna

Wil jij het direct weten als ik weer een nieuwe blog heb geschreven? Abonneer je op de leuke en inspirerende Sysas nieuwsbrief, dan geven wij een seintje. Leuk, tot snel!

Deel Erna’s blog
Terug naar blog overzicht
Sysas Pannen © 2020 Webdesign & hosting: We Brand Creative

Onze website gebruikt cookies: smullen!Zodat wij jou de optimale winkelervaring kunnen bieden door voorkeuren, ons aanbod en advertenties op jou af te stemmen. Meer informatie? Lees onze cookie policy.